Antistollingmedicatie bij aanvalsgewijze boezemfibrillatie
Home › Forums › Boezemdefibrilatie › Antistollingmedicatie bij aanvalsgewijze boezemfibrillatie
- Dit onderwerp bevat 10 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 6 maanden geleden door Eenbeetjevanditendat.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
Hoi, ik ben net 57 jaar en heb sinds 2006 in toenemende frequentie last van boezemfibrillatie- aanvallen
In het begin had ik er 1 tot 3 per jaar maar de laatste 1,5 jaar is het om de maand of 2 maanden wel raak. Triggers van de fibrillatie aanvallen, zover te achterhalen, blijven vaag. Soms stressen hierdoor relatief veel overslagen…, soms een simpele oprisping …..tja.
Ik slik geen medicijnen voor mijn hartritme. Wel slikte ik Ascal en sinds de toename van het aantal aanvallen nu Pradaxa om bloedstolsels als gevolg van de AF (Atriumfibrillatie) te voorkomen.
Door omstandigheden heb ik het geluk of de pech dat ik in twee ziekenhuizen jaarlijks door een cardioloog gezien wordt.
De ene is voorzichtig en zegt dat ik Pradaxa moet slikken (Ascal werkt niet sterk/beschermend genoeg).
De ander zegt dat gezien mijn risico-profiel, antistolling, in welke vorm dan ook, niet nodig is.Mijn aanvallen duren over het algemeen tussen de 6 en 12 uur. Daarna heb ik weer sinusritme.
Mijn bloeddruk is passend bij mijn leeftijd variërend in rust 80/90 (OD) en 130/140/145(BD) .
In rust heb ik een pols van 42…55…Heeft iemand ervaring met het voorschrijven van antistolling en constant moeten het slikken ervan als je zoals ik aanvalsgewijs boezemfibrilleren
Ik vraag me af of het niet mogelijk is om bij de start van een aanval preventief te starten met Pradaxa (omdat dit middel vrij snel werkt en een bepaalde “spiegel” opbouwt) en dit enige dagen/weken na de aanval weer te stoppen…..er vanuit gaande dat de aanval binnen zeg maar 24 uur weer vanzelf gestopt is…
Ergo alleen de antistolling slikken als het ‘mogelijk’ nodig is….
Het anti stollingsmedicijn Pradaxa heeft als belangrijk nadeel dat je meer risico loopt op bloedingen.
Of dit risico/nadeel op weegt tegen het voordeel, minder risico te hebben op het ontwikkelen van een bloedstolsel tijdens een “relatief” korte aanval van boezemfibrillatie, krijg ik niet helder.
Iemand een mening/gevoel hierbij…wellicht van een deskundige?
Ik hou me aanbevolen.
Vriendelijke groet,
Léon
brandyGastHoi Leon
Je kunt je vraag ook aan een cardioloog stellen ophet forum hartvolgers.org
Het is vaak zo dat boezemfibrilleren in de loop der tijd erger wordt,het risico is dan een stolseltje in hart of hersenen, een gevaarlijke complicatie!
Ik heb zelf een heletijd boezemfibrilleren gehad met 9 cardioversies in 3 maand tijd,ik gebruikte toen ook alleen ascal
Tussentijds in beide longen embolien, de meningen zijn verdeeld,het komt niet van het boezemfibrilleren volgens de ene cardioloog maar volgens mijn eigen cardioloog wellicht wel (ook gezien mijn verdere gezondheid)
sindsdien aan de acenocoumarol
praxada ken ik niet
waarom geen hartmedicatie?
bij veel last van boezemfibrilleren kun je een ablatie ook overwegen
groetjes..::Jacob::..GastEen stolsel wil je beslist niet, ik zou het gewoon blijven gebruiken.
Gebruik zelf ook al jaren 2 middelen hier tegen, liever dat dan weer een hartinfarct of beroerte.hippoGastBeste Leon,
Mijn vrouw heeft ook regelmatig hartritmestoornissen. Aanvankelijk leek er geen enkel probaat middel te zijn om die te stoppen, ze heeft zelfs een cardioversie ondergaan. Doordat de cardioloog bij wie ze eerst onder controle stond niet bepaald tot tevredenheid functioneerde en eigenlijk hetzelfde gold voor de hele afdeling cardiologie van het betreffende ziekenhuis, heeft ze een second opinion gevraagd in het UMC Utrecht en daar kreeg ze een gouden tip van de in hartritmestoornissen gespecialiseerde cardioloog. Gewoon even op je hand blazen en in zeven van de tien keer hielp het meteen. Raar toch dat al die cardiologen van dat andere ziekenhuis dat niet wisten.
christa0Gastbeste Leon,waarom zo bang voor antistollingsmiddelen?Pradaxa zal ik ook niet zomaar nemen aangezien de zwaardere bijwerkingen die mogelijk zijn.Ik heb na mijn op.hart.op voor twee hartkleppenvervanging ,ook vervelende AF’s gekregen.Doordat het biokleppen zijn kon ik zogenaamd met Ascal als antistolling uit komen.Maar dat bleek een misvatting.Ik kreeg juist door die Ascal heel veel last.Nu gebruik ik Acenocoumarol(sintron) als antistolling en dat werkt prima.Heb alleen nog heel enkel een kleine kortdurende AF.Het nadeel is dat je regelmatig moet prikken bij de trombosedienst omdat dit middel heel snel weer uit het lichaam verdwijnt.Maar het voordeel weegt volgens mij op,want het is daardoor niet zo risicovol als Pradaxa.En als je de cursus van de trombosedienst volgt om zelf te prikken en doseren ben je behoorlijk onafhankelijk en je kan waar ook ter wereld(vakantie b.v.)jou apparaatje mee nemen en zelf bepalen hoeveel tabletten jij moet slikken naar gelang de uitslag die jij krijgt als je geprikt hebt.Al met al zou je je leven veiliger stellen ,na mijn mening ,als wanneer je geen antistollingsmiddelen neemt,want de kans op een hersenbloeding,beroerte of hartinfarkt door te “dik”bloed of slecht werkende hartritme is niet gering.Ik heb een bloedhekel aan tabletten slikken,maar met de acenocoumarol kan ik leven,en de trombosedienst hier in Nederland is gewoon weg super goed.In heel Europa vind je een trombosedienst alleen nog in Noord-Italie!!Hier is het fantastisch geregeld en zij houden jou enorm goed in de gaten.Ten minste hier in Friesland.Andere weet ik niet in het land,of het daar ook zo goed is.Denk er over na en speel niet met je leven.Af”s zijn niet ongevaarlijk,zij beschadigen op den duur je hartspier en zorgen voor gevaarlijke situaties door dat het bloed flutterend door je hart en aderen gaat .En als je een hoge bloeddruk hebt erbij wordt het snel nog gevaarlijker.
ik wens je veel wijsheid en sterkte.Met vriendelijk groet.christap.ijpelaarGastHallo Leon ,
Ik heb ook al jaren boezemfibrilleren ,even afkloppen nu al twee jaar geleden voor het laatst, maar ik moet nog steeds bloedverdunners gebruiken. Ook een uit de nieuwe serie nl. Apixaban. Alles beter dan wat voor een infarct. Ik vind het wel raar dat je geen hartmedicatie hebt. Ik zou het niet zonder aandurven. Praat over beide gevallen met je cardioloog. Over bloedverdunners en over hartmedicatie.
sterkte, Peter
EenbeetjevanditendatGastBeste Leon,
Ik ben het dit keer met Jacob eens. Vrij zeldaam 🙂 Zeker in zijn geval. Met die infarcten.
Is het dan zo erg om bloedverdunners te slikken? Ik mocht er op zich mee stoppen van de cardioloog, maar dan moest ik me wel binnen 48u melden bij een ziekenhuis, wanneer ik weer atriumfibrilleren krijg. Wie weet waar je dan bent? Misschien wel ergens in een heel ander continent. Leg dan maar eens uit wat er moet gebeuren en hoe.
Ik slik al jaren acenocoumarol, nog nooit last van gehad, behalve wat schommelingen in de INR maar op een gegeven moment weet je wel wat er voor kan zorgen dat je meer of minder tabletjes moet nemen. De trombosedienst geeft wel adviezen op de website maar die weten niet wat je eet of drinkt. Ik heb gelukkig een zelftester (cuagocheck) dus ik hoef het apparaatje alleen maar te laten eiken en nieuwe stripjes te halen 2x per jaar.
Er zijn ook bloedverdunners die nooit controle nodig hebben (pradaxa e.d.). Maar ik vind het wel best zo. Dit middel geeft mij geen problemen in combinatie met de zelftester. Pradaxa is een grotere belasting voor je nieren, en als je een bloeding krijgt is het vrijwel onmogelijk om de INR omlaag te krijgen, dat is me verteld.
Bovendien beschermt het mooi tevens tegen hartinfarcten en beroertes, dus ik stop er mooi niet mee.
En waarom geven ze je niets tegen die ritmestoornissen, flecaïnide of sotalol? Dan heb je misschien ook niet om de 2e maanden AF. Of wil je dat niet? Het went wel om altijd een voorraadje pillen bij je te hebben.
Succes!
p.ijpelaarGastBeste Leon, ik kom toch nog even terug op het stukje dat je geschreven hebt maar dan over de trickers voor
AF.
Met de cardioloog over zitten praten , je kunt het natuurlijk gewoon hebben zonder een bepaalde gewoonte.
maar hij vertelde me,A. Alcohol
B. hart niezen of hoesten
C. stress
D.mogelijk E621, mononatriumglutaminaat
E. Hoge bloeddrukMaar alcohol en met name rode wijn zijn de voorlopers.
Hopelijk heb ik je een beetje geholpen. En praat met je cardioloog over een hartmedicijn.net zoals
eenbeetjevanditendat schrijft.groet , Peter
brandyGast6 bijna dezelfde reacties van evenzoveel mensen…
ik hoop niet dat Leon in het ziekenhuis ligt,nog geen reactie van hem…EenbeetjevanditendatGastJa, dat zal per persoon verschillen.
E621 is bij mij sowieso kassa. Wel klote want ik ga graag naar de chinees, doe het trouwens gewoon toch, neem wel een extra flecaïnide en desnoods amiodaron erbij en dan gaat het meestal wel goed. Vind het te lekker.
Koffie en alles met cafeïne ook Mis het totaal niet.
Alcohol valt mee, daar is mijn lichaam toch aan gewend. Maar geen fles wodka of zoiets. Maar dat wisselt ook per persoon.
Stress, mwah valt ook wel mee. Behalve langdurige stress. Moet je gewoon vermijden. Voor zover mogelijk. Moet eigenlijk iedereen vermijden. Gewoon weglopen als het teveel wordt.
Gewoon uitproberen en als het niet snel weggaat je gewoon melden bij het ziekenhuis en dan het liefst electrocardioversie. Doen ze hier nooit zo moeilijk over. Binnen 2 uur sta je weer helemaal fit buiten.EenbeetjevanditendatGastAls hij in het ZH ligt is hij in ieder geval veilig. Maar ik hoop het ook niet, maar niet iedereen zit de halve dag achter een pc/laptop.
-
AuteurBerichten