Genetische effecten antioxidanten aangetoond
2009 – Dat antioxidanten zoals curcumine, het actieve bestanddeel van curcuma, en hesperidine, een belangrijke antioxidant in sinaasappel, tegen plaquevorming in de bloedvaten beschermen is al langer bekend. Twee Franse onderzoeksteams hebben nu echter aan de hand van de nieuwste genetische onderzoekstechnieken een tipje van de sluier op kunnen lichten over de manier waaróp deze stoffen hun gunstige effect op de bloedvaten mogelijk uitoefenen.
De studiebevindingen werden onlangs gepresenteerd door dr. Dragan Milenkovic op de American Heart Association’s Basic Cardiovascular Sciences Conference 2009. Voor het eerste onderzoek werd het genetisch materiaal van muizen die gedurende 16 weken dagelijks met curcumine waren gesuppleerd, geanalyseerd. Onderzoek van de bloedvaten had al aangetoond dat de muizen die curcumine kregen, vergeleken met controlemuizen, 26% minder vetafzettingen in de aorta hadden. De genetische analyse bracht aan het licht dat de inwerking van curcumine een veranderde expressie van maarliefst 2252 genen betekende. Dit betrof onder andere genen die actief waren op het gebied van cellulaire signaaltransmissie en adhesie, ontsteking en vetstofwisseling.
lees verder op:
http://www.ortho.nl/orthomoleculaire-bibliotheek/6848/genetische-effecten-antioxidanten-aangetoond-
Bron:
American Heart Association’s Basic Cardiovascular Sciences Conference 2009. Lake Las Vegas; juli 2009